Koltuktan Çay Meyve Suyu Lekesi Nasıl Çıkar?

Aviva Admin 1 Kasım 2023

 

Koltuktan Çay Meyve Suyu Lekesi Nasıl Çıkar?

Koltuğunuza çay dökülmesi durumunda ne yapmanız gerektiğini bilmiyorsanız sizlere bazı yöntemler sunuyoruz. Lekeyi çıkarmak için pek çok yanlış yöntem kullanılması sonucunda koltuğun kullanım ömrü kısalabiliyor. Çayın, koltuğa veya herhangi bir kumaş parçasına dökülmesi sonucunda yüzeye hızlı bir şekilde işlemesi ile lekenin çıkartılması oldukça güç bir duruma gelmektedir. Bu yüzden koltuğunuza veya herhangi bir kumaşa çay dökülmesi durumunda hızlıca temizlemeye çalışmalısınız.

Çay Lekesini Çıkarmanın Yöntemleri Nelerdir?

  • Deterjan Yöntemi

Koltuğunuza çay dökülmesi durumunda sıvı deterjan kullanmak birçok lekenin temizlenmesinde kullanılan etkili bir üründür. Lekeyi çıkarmak için ılık su, beyaz sirke ve bir yemek kaşığı bulaşık deterjanına ihtiyacımız olacaktır. Koltukta bulunan çay lekesini ıslak bezle silin. Bulaşık deterjanı, beyaz sirke, 1 yemek kaşığı bulaşık deterjanı ve 2 bardak suyla karıştırın. Lekenin üzerine bu karışımı dökün ve küçük fırça yardımıyla lekeli bölgenin tamamen silinesiye kadar işlemi gerçekleştirin. Sonuç gerçekleştikten sonra soğuk ve ıslak süngerle durulayın, daha sonra farklı bir kuru bezle iyice kurulayın.

  • Karbonat Yöntemi

Koltuğa dökülen çayı temizlemenin bir diğer yöntemi ise karbonattır. Koltuğa dökülmüş olan çay lekesini yok etmek için öncelikle ıslak bezle tampon yapın, daha sonra karbonatı su ile karıştırarak lekenin üzerine dökün. Daha sonra lekeli bölgeyi bez ya da fırçayla ovaladıktan sonra soğuk suya batırmış olduğunuz süngerle lekenin ve karbonatın tamamen arınıncaya kadar temizleyin. Kuruma gerçekleştikten sonra çay lekesinden eser kalmadığını göreceksiniz.

Koltuktan Meyve Suyu Lekesi Nasıl Çıkar?

Koltuktan meyve suyu lekesini çıkarmak için birkaç çözüm yöntemi vardır. Özellikle çocuklu evlerde çok sık karşılaşılabilen bu durum karşısında oluşan lekeyi, oldukça hızlı bir şekilde temiz bir bezle lekeyi yaymadan temizleyin. Lekenin üzerine ılık su püskürterek temiz bezle tekrar tekrar kurulamaya özen gösterin. Meyve suyu lekesinin geçmemesi durumunda yapmanız gereken diğer yöntemleri sizlere sunuyoruz.

koltuk meyve suyu lekesi

  • Bulaşık Deterjanı Yöntemi

Koltuğa dökülen meyve suyu lekesinin giderilmesi için ilk olarak ıslak bezle lekeyi mümkün olduğunca sildikten sonra bir bardak ılık suyu, bir adet bulaşık deterjanıyla karıştırın. Meyve suyu lekesinin üzerine uygulayıp silin. Daha sonra meyve suyu lekesinin üzerindeki bulaşık deterjanını kuru bez yardımıyla temizleyin. Bölgenin üzerine kuru bez veya kuru havlu koyarak birkaç saat bekleyin. Sonucu yine beklediğiniz gibi olmazsa lekenin üzerine biraz hidrojen peroksit dökün. Birkaç saat daha beklettikten sonra lekenin çıktığını göreceksiniz.

  •  Oksijenli Su

Koltuğa dökülen meyve suyu lekesinin ipekli veya beyaz yünlü kumaşlarda oksijenli su kullanılması önerilmektedir. İlk olarak normal yöntemlerle lekeyi, ıslak bezle nemlendirme işlemini tamamladıktan sonra 1 kabın içerisine sıcak su doldurarak, 1 kahve fincanı oksijenli suyu ilave ediniz. İşlem tamamlandıktan sonra lekeli yer bu karışımla tamponlanır. Lekenin çıkması durumunda bol suyla temizlenerek kimyasal maddelerden arındırılır.