Kitap Okuma Köşesi Nasıl Olmalı?

Aviva Admin 1 Kasım 2023
kitap okuma kösesi

 

Kitap Okuma Köşesi Nasıl Olmalı?

Kitap okuma köşesi, kitaplarınızı okurken kendinizi rahat hissetmenizi ve odaklanabilmenizi sağlayan özel bir alandır. Bu köşe, kitap okuma deneyiminizi artırmak ve size huzur vermek amacıyla düzenlenir. Birçok unsur fikirleri içeren kitap okuma köşesi, her bireyin zevklerine ve tercihlerine göre değişebilmektedir. Koltuk veya sandalye tercihi, minderler, aydınlatma seçenekleri, kitaplık veya raflar gibi ürünler kişinin zevkine göre özelleştirilebilir.

Koltuk veya Berjer Seçimi

Kitap okuma köşesi oluşturulurken koltuk veya berjer yerleştirerek konforunuzu yükseltebilirsiniz. Koltuğunuzun sırt desteği iyi olmalıdır. Sırt desteğinin ayarlanabilir olması omurga sağlığına iyi gelecektir. Ayrıca, alacağınız koltuğun veya berjerin yeterli genişliğinden, yüksekliğinden ve oturma alanının derinliğinden emin olun. Almış olduğunuz koltuk veya berjerin renkleri, odanın temasıyla uyumlu olması, kitap okurken motivasyonunuzu artırması ile birlikte ferah bir ortam sağlamaktadır. Koltuğunuzun yanında uygun genişlikte ve yükseklikte olan kol dayamaların olması, kitap okurken kollarınızı dinlendirebilme ve rahat okuma pozisyonu sağlayacaktır. Çok sığ bir oturma alanı, rahat oturma pozisyonu sağlamayabilir. Kitap okurken bir şeyler içmekten hoşlanıyorsanız, koltuğunuza yakın bir sehpa eklemeniz daha iyi olacaktır.

okuma koltuğu kösesi

Kitaplık ve Raf Seçimi

Kitaplarınızı düzenli bir şekilde düzenlemeniz için kitaplık veya da raflar kullanabilirsiniz. Kitapların konusu ve yazarlarına göre düzenleyerek, güzel bir görsel oluşturabilirsiniz. Böylelikle kitap okuma köşenize canlılık gelirken, istediğiniz kitaplara kolayca erişebileceksiniz. Okuyacağınız kitapları ve eşyalarınıza yetecek büyüklükte kitaplık tercih etmelisiniz. Kitaplık, sadece kitaplarınızı depolamak için kullanılmayabilir. Kitaplığınıza ek depolama alanı oluşturmak için kapaklı bölmeler ve çekmeceler gibi depolama seçenekleri seçebilirsiniz. Böylelikle kitap aksesuarlarınızı, not defterlerinizi veya diğer okuma malzemelerinizi düzenli şekilde saklayabilme imkânınız vardır. Bir diğer seçenek olarak, kitaplarınız için yeteri kadar alan yoksa duvar raflarını tercih ederek kitaplarınızı düzenli bir şekilde yerleştirebilirsiniz. Kitaplığın etrafını ev bitkileriyle süsleyerek doğada olma hissini yaşayabilir ve duvarlarınızı anılarınızla süsleyerek samimi, huzurlu bir ortam oluşturmuş olursunuz.

kitap okuma kösesi

Aydınlatma Seçenekleri

Gündüz vakitlerinde kitap okurken en uygun olanı, koltuğunuzu veya berjerinizi gün ışığı alan pencere kenarlarında konumlandırmanız önerilmektedir. Gün ışığından faydalanamadığınızda veya da akşam vakitlerinde odanızın tavan ışığından yeteri kadar verim alamadığınızda, sehpanızın üzerinde açılarını değiştirebildiğiniz ve hareket ettirebildiğiniz masa lambası veya ayaklı lambalar kullanmak odaklanmanıza yardımcı olacak ve verimli, esnek ışık sağlayabileceksiniz. Işık kaynağının göz seviyesine yakın olması, kelimeleri daha net görmenizi sağlayacağından okuduğunuz kitabın yakınına gelecek şekilde konumlandırabilirsiniz. Soğuk beyaz veya mavi renge sahip ışıklar gözlerinizi yoracağından sıcak beyaz ışığı ya da sarı ışık tercih edebilirsiniz.

kitap okuma kösesi ışık

Konforlu Kumaş Seçimi

Kitap okurken konforlu kumaş seçerken nefes alan, yumuşak ve ısıyı dengede tutan kumaşları tercih etmeniz önerilmektedir. Pamuklu kumaşların doğal liflerden yapılması sonucunda oturduğunuz ortamda cildinizin rahat bir şekilde nefes almasını sağlayarak terlemeniz azaltacaktır. Kitap okuduğunuz esnada rahat pozisyonlar almak önemlidir. Bu nedenle, esnek kumaşlar tercih etmek bedeninize uyum ve hareket özgürlüğü sağlar. Bazen kaza sonucunda oturduğunuz yere yiyecek veya içecek dökebilirsiniz. Konforlu bir kumaş seçerken kolay temizlenebilir özelliği olmasına dikkat etmelisiniz. Makinede kolayca yıkanabilir kumaşlar olması, temizlik açısından pratiklik sağlar.

kitap okuma koltuğu