Çalışma Alanı Nasıl Oluşturulur?

Aviva Admin 1 Kasım 2023
calısma alanı olusturma nasil yapilir

 

Çalışma Alanı Nasıl Oluşturulur?

Çalışma alanı oluşturmak, işinizi yönetmek ya da okula başlamış öğrencilerin derslerini verimli bir şekilde yapması önemlidir. Çalışma odalarını tasarlarken, çalışacak kişinin konforunu artırmak mümkündür. Bu konforu artırmak için belli başlı öğeler mevcuttur. Öncelikle hedef belirleyerek hangi işi veya da projeyi yönetirken nasıl bir çalışma alanınızın olması gerektiğini belirleyin. Daha sonra çalışma masası,  sandalye ve göz hizanıza gelecek şekilde bilgisayarın yerleştirilmesi gibi faktörleri sağlamak gerekir. Tabi ki de masa ile sandalyeleri seçerken ergonomik rahatlığa özen gösterilmeli. Çünkü uzun süre çalışmalar sırasında vücudun belli bölgelerinde ağrıların oluşmasının önüne geçmiş olursunuz.

Sandalye Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Çalışma alanınızı verimli ve rahat bir şekilde kullanmanız için en uygun sandalyeyi belirlemeniz gerekir. Sandalye seçiminde dikkat etmeniz gereken faktörlerin başında ergonomik sandalyeyi belirlemektir. Sandalyenin sırt desteği, bilek ile dirsek pozisyonları ve oturma pozisyonlarının ayarlanabilir olması önemlidir. Bu sayede, sandalyeyi kişisel tercihlerinize ve vücudunuzun tipine göre özelleştirmiş olursunuz. Eğer çalışırken devamlı bir şekilde hareket etmeniz gerekiyorsa, dönebilme ve hareket edebilme özelliğinde olan sandalye seçmeniz önerilir. Ayrıca, tekerleklerinin olması sayesinde kolayca hareket edebilirsiniz. Kollarınızı destekleyen ayarlanabilir kollar sayesinde sandalye kullanımınız daha rahat hale gelecektir. Uzun süreli bir kullanım düşünüyorsanız, dayanıklı ve uzun ömürlü sandalye seçmeniz önemlidir.

calisma sandalyesi

Çalışma Masası Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Çalışma masası seçerken çalışma alanınızın büyüklüğü ile masanın boyutu çok önemlidir. Bu sayede bilgisayarınızı, yazıcınızı ve diğer ekipmanlarınızı düzenli bir şekilde yerleştirmenize yardımcı olacaktır. Masanın kalitesi ile malzemeleri uzun ömürlü olması dayanıklılığı etkiler. Metal ve ahşap gibi dayanıklı malzemeleri tercih etmelisiniz. Ayrıca masanız kolayca temizlenebilir olmalıdır. Masasının altında çekmece veya rafların bulunması depolama ihtiyacınızı karşılayacaktır. Telefon, bilgisayar gibi elektronik cihazların kablolarını düzenlemeniz için masada kablo geçişlerinin olması ile düzenli bir görüntü oluşturur ve kabloların takılma riskini düşürmüş olursunuz. Masanın estetiği ve tasarımı çalışma alanınızın görüntüsünü etkileyecektir. Çalışma alanınıza uygun tasarımların olması çalışma motivasyonunuzu artıracaktır. Çalışma masasında oturduğunuz zaman ayağınızın altında halı olması ayağınızı rahat ve sıcak tutacaktır. Ayrıca gün içerisindeki yorgunluğu hafifleterek uzun süreli masa çalışması sırasında sizlere rahatlık sunacaktır.

calisma masasi

 

Çalışma Ortamında Işıklandırma

Çalışma ortamında aydınlatma, işinizi yaparken odaklanmanızı, iş verimliliğinizi önemli ölçüde etkileyecektir. Mümkün olduğunca çalışırken doğal ışık kaynaklarından faydalanın. Pencere yanında çalışmak, gün boyunca işinize odaklı olmanıza yardımcı olacaktır. Doğal ışıktan faydalanamadığınızda veya akşam vakitlerinde aydınlık bir ortam sağlamanız için lamba kullanımı ihtiyacı doğacaktır. Masa lambası alacağınızda göz sağlığınıza uygun olanı almalısınız. Yüzeylere yansıyan ışığı azaltmak için mat bir kaplamaya sahip masa lambası almanız önerilir. Aydınlatmanın kontrolünü sağlamak da bir diğer önemli husustur. Kişisel tercihlerinize göre ayarlamanız durumunda kendinize daha rahat, verimli çalışma ve odaklanma ortamı sağlamış olursunuz.