Doğru Yatak Seçimi Nasıl Olmalı?

Aviva Admin 1 Kasım 2023

 

Doğru Yatak Seçimi Nasıl Olmalı?

Doğru yatak seçimi, sırt ve bel ağrılarının kilit noktasıdır. Kaliteli ve verimli bir uyku, güne enerjik başlamanız için olmazsa olmazdır. Bu olmazsa olmazı etkileyen en önemli faktör ise doğru yatak seçimidir. Ayakta durma, iş veya gündelik hayat koşuşturması, stres vücudumuzu fiziksel olarak yorar. Vücut ağrılarınızı ve yorgunluğunuzu atacağınız yer ise bedeninize uygun seçilmiş bir yataktır. Vücudunuz için en doğru şekilde nasıl yatak seçimi yapacağınız öğrenmek istiyorsanız yazımızı okumaya devam edin.

Yatak Seçimi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uyku alışkanlıklarınıza göre yatak seçimi yapmak en önemlisidir. Şu an kullandığınız yatakta uyurken çok dönüyorsanız bu sağlıklı bir yatakta uyumadığınızı gösterir. Yatağınız sizi rahatsız ettiği için sık sık dönme ihtiyacı hissediyorsunuz. Ortalama bir yatağın ömrü 5 ila 7 yıl arasındadır. Elbette ki bu süre yatağın markasına ve kullanılan malzemeye göre farklılık gösterebilmektedir. Kullanım ömrünü tamamlamış bir yatağı kullanmaya devam etmeniz durumunda sağlık sorunları yaşayacağınızı bilmenizi isteriz.

  • Malzeme Bileşenleri: Uzun süreler boyunca yatağa temas ettiğinizi unutmayın. Dolayısıyla temas ettiğiniz yatağınızın hangi malzemelerden yapıldığını ve hangi malzemeler içerdiğini sorarak satın almalısınız.
  •      Bütçe: Bütçenizi aşan bir yatak seçimi de doğru bir hareket olmaz. Bütçenizi belirleyerek yatak modellerini karşılaştırıp ihtiyacınıza en uygun olanı seçmeniz doğru olacaktır.
  • Dayanıklılık: Bir yatağın dayanıklılığı da bütçenizi etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Sürekli problem çıkaran bir yatağı kim ister ki? Neyi satın aldığınızdan emin olmalısınız.
  • Yatak Kalınlığı: Yatak kalınlığı ile kilonuz orantılı olmalı. Kilolu insanlar daha kalın yataklar tercih etmelidir. Boy ve kilo endeksinizi göz önünde bulundurarak yatak satın almalısınız.
  • Yatak Sertliği: En önemli maddemize gelmiş bulunmaktayız. “Yumuşak yatak, daha sağlıklıdır” düşüncesi yaygın olsa da bu düşünce yanlıştır. Aynı zamanda sert yatak da sağlıklı değildir. Orta sertlikte yatak seçimi sizin için en doğru tercih olacaktır. Çok yumuşak yataklar, omurganın şeklini aldığı için zamanla büyük rahatsızlıklara sebep olmaktadır. Benzer şekilde sert yatak da vücudunuzu çok kötü şekilde ağrıtacaktır.
  • Uyumluluk: Baza, karyola ile yatağınızın uyumlu olması çok önemlidir. Yatağınız, üstünde bulunduğu baza ya da karyola ile uyumlu olmazsa siz de rahat bir uyku çekemezsiniz.